Ce este insotitorul speolog?

Insoțitorul speolog este cel care însoţește grupurile de turişti în peşteri speoturistice sau alte persoane care intră în mediul subteran speologic, singur sau în echipă cu ghidul pentru turism speologic

De ce e nevoie de ?

Pentru a asigura securitatea turiştilor pe parcursul unei vizite în mediul subetran speologic.

De asemenea, însoţitorul speolog poate răspunde anumitor întrebări ale vizitatorilor, făcând astfel trecerea lor prin peşteră atât mai sigură, cât şi mai plăcută şi bogată în informaţii. Ocupaţia de însoțitor speolog vine în completarea celei de ghid pentru turism speologic.

Insoțitorul speolog este coordonat de un ghid pentru turism speologic, preluându-i acestuia din atribuțiuni, mai puțin pe cea de concepere a traseului și a modului de echipare a acestuia.

Ce face ?

Conduce grupuri de turiști singur sau sub supraveghere, în peșteri de diverse clase de dificultate.

Insoțitorul speolog este coordonat de un ghid pentru turism speologic având responsabilitatea de a conduce în siguranță, în mediul subteran speologic, turiștii încredințați de acesta.

Cum / unde face ?

Mediul specific activității îl reprezintă zonele carstice în care se dezvoltă cavităţi (peşteri şi avene), canioane. Caracteristicile acestui mediu subteran de activitate sunt: umiditate crescută, temperaturi scăzute şi lipsa totală a luminii, grad maxim de dificultate 2. Poate încradra un grup de turiști în peșteri sau avene de gradul 3 doar dacă cu el se află în subteran și un ghid pentru turism speologic.

Activităţile desfăşurate de Insoțitorul speolog se desfășoară în general în peșteri sau spații închise, dar și la exterior și pot conduce la vătămări corporale, accidente mortale sau îmbolnăviri profesionale.

Practicantul unei astfel de ocupații trebuie să fie o persoană capabilă de a lucra în echipă, dând dovadă de atenţie, amabilitate și echilibru emoţional, rigurozitate și seriozitate în realizarea sarcinilor. Să aibă o atitudine pozitivă față de muncă și să-și asume responsabilitatea.