Ce este ?

Un speolog cu pregătire de salvator în activitatea de salvare în mediul subteran speologic.

Această activitate, denumită salvaspeo, cuprinde patrularea preventivă, căutarea persoanelor dispărute în mediul subteran speologic, acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare, evacuarea accidentaţilor şi persoanelor decedate sau a celor dispărute şi găsite până la suprafaţă ori la intrarea în cavitate.

De ce e nevoie de ?

Activitatea de salvare din mediul subteran speologic (salvaspeo) a apărut odată cu evoluţia activităţii de explorare a mediul subteran speologic (peşteri, avene).

Dezvoltarea speoturismului și amenajarea peșterilor pentru turism a dus la o creștere importantă a numărului de persoane care practică turismul speologic impunându-se dezvoltarea unui sistem adecvat bazat pe decizii, documente procedurale și normative care să facă posibil actul de salvaspeo pe cele trei domenii majore stabilite la nivel european prevenire, pregătire, intervenție.

Pentru a asigura securitatea persoanelor care practică turismul speologic și a promova, astfel, acest tip de turism, este necesară existența unor persoane specializate în acțiunile de salvare din mediul subteran speologic specific.

 Ce face ?

  • Salvează persoanele aflate în dificultate în mediul subteran speologic
  • Gestionează operaţiunile de salvare, respectând etapele: prealertă, alertă, salvare
  • Patrulează în zonele carstice
  • Înregistrează continuu desfăşurarea operaţiunii
  • Amplasează balize şi echipamente de comunicaţie
  • Echipează obstacolele pentru a uşura evacuarea tărgii
  • Stabileşte echipamentul ideal pentru realizarea salvării
  • Relaţionează cu autoritatea responsabilă (IGSU) şi cu membrii echipei de salvare
  • Stabileşte planul de salvare/intervenţie

 Cum / unde face ?

Mediul de activitate specific activităţii salvaspeo îl reprezintă zonele carstice în care se dezvoltă cavităţi (peşteri şi avene), canioane. Caracteristicile acestui mediu subteran de activitate sunt: umiditate crescută, temperaturi scăzute şi lipsa totală a luminii. Prin natura pregătirii salvatorii speologi pot interveni şi În zone urbane, în colaborare cu IGSU (conform acordului cadru comun), în care se derulează acţiuni de salvare de sub dărâmături, din puţuri, amenajări subterane, mine, faţade de clădiri, etc.

Activităţile desfăşurate de instructorul salvaspeo se desfășoară în general în peșteri sau spații închise, dar și la exterior și pot conduce la vătămări corporale, accidente mortale sau îmbolnăviri profesionale: – cădere de la înălțime – alunecare – electrocutare – îngroparea în cursul executării unei săpături – lovirea produsă de un material aflat în cădere – suferirea unei afecţiuni lombare, provocată de manipularea unor materiale grele -contactul direct al epidermei cu suprafeţe ascuţite/tăioase – înec – hipotermie – epuizare – blocare în subteran (rătăcire, viitură, strâmtori, fără lumină, etc) – greșeli tehnice.

Inscriere curs Salvator din mediul subteran speologic

Formular Inscriere
Pachet Salvator subteran